Podróżowanie przez Smaki: Kulinarny Przewodnik po Sycylii

Sycylia to wyspa pełna zapachów, smaków i tradycji kulinarnej, której geneza sięga niemal dwóch tysięcy lat. Bez wątpienia, Sycylia to raj dla miłośników dobrej kuchni. W wielu restauracjach znaleźć można dania charakterystyczne dla regionu, które z pewnością zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienie. Zapraszamy na kulinarną wycieczkę po sycylijskich smakach!

1. Sycylijska kawa i słodkie przekąski

Sycylia to doskonałe miejsce do rozpoczęcia dnia od mocnej kawy i pysznych, słodkich przekąsek. Na liście ulubionych potraw znajdują się: cannoli, crostata z ricottą, cassata, sfinciuni (rodzaj pizzy), a także słodka focaccia z warzywami. Asortyment klasycznych kaw na Sycylii to espresso, macchiato, cappuccino i caffè latte, które z pewnością urzekną każdego miłośnika smacznej kawy.

1. Wędliny i sery

Kolejnym przepysznym daniem, charakterystycznym dla Sycylii, są wędliny i sery. Warto spróbować mięsa z baraniny lub wieprzowiny, które podawane jest z oliwą i solą morską lub z dodatkiem aromatycznych ziół. Serwatka, a także sery, szczególnie kaszotto i ziołowa ricotta, zyskują na popularności w trakcie cieplejszych miesięcy. Na ciepło, warto wybrać dania z serem mozzarella, a także przepyszne kanapki ze świeżym pane carasau, rodzajem płaskiego pieczywa.

1. Owoce morza i ryby

Sycylia to raj dla miłośników owoców morza i ryb. Charakterystycznym daniem są spaghetti alla catalana, czyli makaron z łososiem, który podawany jest z sosem pomidorowym i przyprawami, a także spaghetti alle vongole, czyli makaron z małżami w białym winie i czosnku. Warto również spróbować doskonałych smaków klasycznych miniporuszeń – sarde alla beccafico, czyli sardynek z bakłażanem, cebulą, orzechami i śliwkami suszonymi.

1. Dania mięsne

Dla miłośników mięsa, na Sycylii znajdzie się dużo apetycznych i przepysznym danch. W miejscowych restauracjach można zjeść przykładowo pyszne sznycle ze schabu lub cięcia wołowe podawane z aromatycznymi ziołami, a także podsmażone mięso z wołowiny lub mięso z baraniny, którym towarzyszą doskonałe smaki serwowane w wersji z ziemniakami bądź z sosem pomidorowym lub z ziołami.

1. Desery i slodycze

Nie można opuścić Sycylii bez spróbowania wyjątkowych słodkości, które stanowią o regionie. Przykładowe dania, które warto spróbować to: granita, gruszkowe ciasto, sycylijskie babeczki (passaluna), a także słodki krem z ricotty. Tęsknota za Sycylią będzie odczuwana przez każdego, kto nie miał okazji spróbować tych niezwykłych smaków!

Artykuł powstał we współpracy z www.starymlyn-agro.pl